Policy Brief

Volt METÁR, nincs METÁR?

Megjelent: 2017. augusztus 14.

2017. júliusiában az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar megújuló áramtámogatási rendszert, a METÁR-t. Ebből kifolyólag júliusban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy jogszabálymódosítási tervezettel állt elő, amelyet társadalmi vitára bocsátott. Ebben számos technikai jellegű jogszabálymódosítás mellett három olyan módosítási javaslattal találkozhatunk, amely jelentősen megváltoztatja, átalakíthatja az eddigi támogatási rendszert:

  • Míg korábban a vonatkozó jogszabályok lehetőséget adtak volna technológia-specifikus tenderek kiírására, az új tervezet egyértelműen kimondja, hogy a tendereket technológiasemleges módon kell megtartani.
  • A barna prémium éves keretét 20 milliárd forint összegben állapították meg; korábban ilyen keret nem állt rendelkezésre.
  • A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a teljes támogatási összeg 45 milliárd forint; ez a javaslat alapján 12,5 milliárd forintra csökkenne a 2017-2021-es időszakban.

Az összefoglaló első verziójához érkezett kommenteket köszönjük. Ezek alapján az új rendszerben támogatható megújuló áramtermelés mennyiségére vonatkozó becslést pontosítottuk (58-185 MW-ra). A végleges verzió az alábbi linkre kattintva érhető el.

Kapcsolódó fájl

Vissza