Policy Brief

Egypúpú vagy kétpúpú?

A nyári magas HUPX árak és a PV-terjedés várható árhatása Magyarországon

Megjelent: 2017. november 23.

Idén immár másodszor – a januári után július végén–augusztus elején – alakultak ki igen magas árak a magyar nagykereskedelmi villamosenergia-piacon. A nyári kritikus héten a másnapi HUPX órás árak számtalanszor meghaladták a 100 €/MWh-t, miközben a német piacon ezen idő alatt az árak 40 €/MWh körül alakultak.
A magas hazai árak kialakulása a viszonylag magas kereslet mellett magyarázható a néhány napra visszaeső osztrák importkapacitásokkal, az elhúzódó balkáni szárazsággal, illetve hazánkban (az egyik paksi blokkban, illetve a Mátrai Erőműben) és a régió más országaiban tapasztalható tervezett erőművi karbantartásokkal.
A piaci szereplők visszajelzései alapján az ártüskék gyakoriságának növekedése egyelőre nem érte el azt a kritikus szintet, ami a magánberuházások megindítását vonná maga után, viszont azokhoz a beruházásokhoz, amelyek az egyes erőművi blokkok továbbműködéséhez szükségesek, már elegendőek lehetnek. A német piacon a naperőművi kapacitások terjedése révén a legdrágább árak a dél körüli órákról a reggeli és a késő délutáni időszakra helyeződtek át. Így az áralakulás görbéje a korábbi egypúpú alakról kétpúpúra változott. Különböző PV kapacitásmennyiségek mellett modelleztük a lehetséges magyar árváltozást a nyár legmagasabb áraival rendelkező napon. Míg 600 MW esetén nagyjából 20, 1000 MW esetén kb. 40 €/MWh-val csökkennének az árak a nap közepén, addig 2000 MW esetén már a német árak szintjére csökkenne le a magyar nagykereskedelmi ár a dél körüli időszakban. Magyarországon tavaly év végén 2000 MW körüli PV engedélykérelem futott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, ha ezek a kapacitások megépülnek, az jelentős változásokat hozhat a nyári áralakulásban, és hozzájárulhat a kiugróan magas árak csökkenéséhez. Mindez akár új üzleti modellek kidolgozását is életre hívhatja mind a kereskedők, mind az erőművek részéről.

Kapcsolódó fájl

Vissza