Policy Brief

Ami belefér - Az időjárásfüggő megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati integrációjának lehetőségei Magyarországon

Megjelent: 2016. december 5.

Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy a hazai rendszerbe hogyan illeszthető be nagyobb mennyiségű, akár több ezer megawattnyi időjárásfüggő villamosenergia-termelő kapacitás, és ennek kapcsán milyen mértékű szabályozási költségek merülhetnek fel.
A magyar villamosenergia-rendszer megfelelő ösztönzőket tartalmazó kiegyenlítési szabályozás esetén mérsékelt többletköltség mellett képes lenne akár több ezer megawattnyi időjárásfüggő kapacitást integrálni. Miközben a magyarországi időjárásfüggő áramtermelő kapacitások aránya a teljes beépített áramtermelő kapacitáshoz viszonyítva (6%) messze elmarad az európai átlagtól (25%), a szabályozható kapacitások aránya közel 50%, jelentősen meghaladva az európai átlagot.
A jelenlegi hazai szabályozás nem ösztönzi az időjárásfüggő termelőket a pontos menetrend adására. Ez indokolatlanul magas kiegyenlítő energiafelhasználáshoz és költséghez vezet. Becslésünk szerint a rossz ösztönzők megszüntetése az utóbbi időben jellemző, éves szinten 5-6 milliárd forintnyi KÁT mérlegkör-kiegyenlítési költséget a töredékére csökkenthetné.
A javasolt változás fő komponensei az időjárásfüggő termelők menetrend-módosítási lehetőségének kiterjesztése a tényleges termelést megelőző egy óráig, s ezzel párhuzamosan a menetrendtől való eltérés preferenciális rendszerének megszüntetése. A hazai napon belüli (intra-day) árampiac 2016. márciusi indulása is támogatja a kiegyenlítési rendszer hatékonyságának javítását.
Szükségesnek látjuk mielőbb megvizsgálni jelentős fotovoltaikus (PV) kapacitás (~2.000 MW) hazai kiépülésének rendszerintegrációs hatásait és költségeit.
A megújuló áramtermelés esetén elsődleges a hatékony támogatási rendszer megalkotása és alkalmazása, hiszen a termelési átlagköltségek sokkal magasabbak a rendszerintegrációs költségeknél.

Kapcsolódó fájl

Vissza