Policy Brief

Lassító- vagy gyorsítósáv jön a PV-k számára?

Támogatott és támogatás nélküli megújulók kihívásai a régióban és Magyarországon

Megjelent: 2022. július 29.

2022. június 8-án workshopot tartottunk arról, hogy milyen trendek figyelhetőek meg a régiós és hazai megújulóenergia-piacokon, és milyen kihívásokkal szembesülnek a támogatással, valamint egyre gyakrabban támogatás nélkül megépülő erőművek. Az előadások, a panelbeszélgetés és a közönség hozzászólásai alapján a következők voltak a legfontosabb megállapítások:

  • Bár a nap- és szélenergiakapacitások dinamikusan növekednek Európában a dekarbonizációs és energiafüggetlenségi törekvések miatt szükség lesz a beruházások ütemének további gyorsítására.
  • A támogatások átalakulóban vannak: miközben egyre több tagállam vezeti be az aukciók keretében kiosztott támogatásokat, a szél- és naperőműköltségek csökkenésével az aukciók a jövőben egyre inkább az innovatív technológiákat (pl. megújuló + tárolás) támogatják majd.
  • Terjednek a támogatás nélkül megépülő PPA projektek, melyeket a vállalatok zöldülési céljai és a mostani energiaár-környezetben a költségmegtakarítási szempontok is motiválnak.
  • A növekedés fékje lehet a hálózati csatlakozások szűkülete mind a támogatott, mind a támogatás nélküli megújulóenergia-beruházások számára Magyarországon. Bár a csatlakozáshoz mentességi kritériumként elvárt aFRR-képesség technikailag lehetséges, ahhoz, hogy a naperőművek valóban ki tudják használni a szabályozási képességüket, a szabályozásienergia- és kapacitástermékek továbbfejlesztésére van szükség.
  • A szabályozási környezet gyors változása továbbra is kihívást jelent a hazai megújulóenergia-iparág számára.

Kapcsolódó fájl

Vissza