Események

Az új villamosenergia-piac kialakítása - Hogyan teremtsünk egészséges befektetési környezetet a PPAk számára?

9:00 - 14:00 Régiós Energiapolitikai Fórum

2023. november 7. - Budapest Music Center, 1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Az uniós villamosenergia-piac kialakítására vonatkozó reform (market design) kulcsfontosságú kérdése, hogy milyen eszközökkel ösztönözhetőek a szükséges villamosenergia-piaci beruházások. A hosszútávú, vállalati villamosenergia-vásárlási szerződések (PPA) egyszerre járulnak hozzá az új market design fő céljaihoz: a fogyasztók felhatalmazásához, a kiszámítható energiaárak megteremtéséhez és a megújulóenergia-beruházások ösztönzéséhez. Emellett az Európai Bizottság az infra-marginális és megújulóenergia-termelők támogatására a contract for difference típusú (CfD) szerződések alkalmazását javasolja, hogy megóvja a fogyasztókat a nagy áringadozástól, és magas árak esetén a többletbevételeket a fogyasztókhoz irányítsa. Nem meglepő, hogy a Bizottság ezzel egyidejűleg a határidős piacok szerepét is erősíteni szeretné, amelyek szintén piaci alapú eszközként szolgálhatnak a hosszú távú árelőrejelezhetőség növelésére.

Ezek az eszközök egymás kiegészítői lehetnek, nem is mindig egyszerű a teljes lehatárolásuk, és erősen hatnak is majd egymásra és az uniós villamosenergia-piac működésére. Adott esetben negatív hatások is jelentkezhetnek. A rendezvényen vendégeinkkel megvitattuk ezen hosszú távú eszközök hasonlóságait és különbségeit, az alkalmazásaikkal járó kihívásokat, és arról beszélgettünk, hogy az uniós villamosenergia-piac javasolt reformja keretében milyen intézkedésekkel célszerű ösztönözni a megújuló energiaforrásokra irányuló beruházásokat, és hogyan biztosíthatja a megfelelő finanszírozás a megújuló energiaforrásokba és a rugalmasságba történő új beruházásokat.

Előadók:

  • Ságvári Pál, stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettes, MEKH
  • Łukasz Koliński, Head of unit for renewables and energy system integration policy in the Directorate-General for Energy of the European Commission (online)
  • Pedro Linares, Professor, IIT-Comillas Pontifical University

  • Monika Morawiecka, Senior Advisor, The Regulatory Assistance Project (RAP)

  • Georg Zachmann, Senior Fellow, Bruegel

  • Jamniczky Zsolt, központi ügyekért felelős igazgató, E.ON Hungaria Zrt.

  • Darida Mihály, EU Affaires Representative, MVM Zrt.

  • Pócs István, EDP Renewables Hungary Kft.

  • Valerio Capizzi, Head of Energy for EMEA at ING (online)

Kapcsolódó fájlok

Vissza