Események

Akkumulátorok: megoldás az energiatárolásra és az e-mobilitásra

REKK Energy Futures workshop, 15:00 - 17:00

2022. február 22.

Az akkumulátoros technológiát sokan a dekarbonizált energiarendszerek kulcsfontosságú technológiájának tekintik, mivel széleskörű alkalmazási lehetőségei vannak az energia- és a közlekedési ágazatban. Az elmúlt évek kutatásai és innovációi által a lítium-ion akkumulátorok egyre kisebbek és nagyobb teljesítményűek lettek, miközben a termelés bővülése az árak jelentős csökkenéséhez vezetett. Az elektromos járművek eladásai ugrásszerűen nőnek, és az akkumulátorok egyre nagyon szerepet kapnak a nagyméretű villamosenergia-tárolásban, a villamosenergia-rendszerek rugalmasságának növelésében is.

Az Európai Bizottság 2017-ben az ipar és a tudományos élet szereplőivel közösen elindította az Európai Akkumulátor Szövetséget (European Battery Alliance, EBA). Az EBA célja, hogy Európa globális vezető szerepet töltsön be a fenntartható akkumulátorgyártás és -felhasználás terén. Magyarország 2021-ben mutatta be az akkumulátorágazatra vonatkozó cselekvési tervét, amely a gyártás és a kutatás-fejlesztés magyarországi meghonosítását tűzte ki célul.

Az online workshopon meghívott vendégeinkkel arról beszélgettünk, hogy mekkora szerepe lehet az akkumulátor-technológiának az energia- és a közlekedési ágazat dekarbonizációjában, mennyire lehet versenyképes az európai és hazai akkumulátor-szektor, és milyen akadályok elhárítása szükséges ennek érdekében.

Előadók:

  • Dr. Diego Pavia, Chief Executive Officer at EIT InnoEnergy
  • Dr. Kaderják Péter, Head of Zero Carbon Hub

Panelbeszélgetés résztvevői:

  • Michał Mroskowiak, Researcher,Institute Jagiellonski
  • Gerse Pál, Director of Portfolio Manager, MET
  • Balogh Szabolcs , Managing Director, MVM Mobiliti Kft.
  • Deme Roland, Managing Director, E.ON Energiatermelő Kft.
  • Moderátor: Felsmann Balázs, kutató főmunkatárs, REKK

Az eseményt a REKK Alapítvány és a Zéró Karbon Központ (ZKK) közösen szervezte.

Kapcsolódó fájlok

Vissza
feb22