Események

Jelentős PV kapacitás hatása a hazai villamosenergia-rendszerre

16:00 - 17:30 Online workshop

2021. március 11.

A hazai energiapolitikai tervek kiemelt szerepet szánnak a naperőművi technológiának. Az Energiastratégiában definiált (és kiválasztott) PV-központú forgatókönyv 2040-re több mint 10.000 MW napelemes beépített kapacitással tervez.

A jövő villamosenergia-piacán kulcskérdés, hogy van-e elegendő flexibilis kapacitás a változó, időjárásfüggő termelés kiegyensúlyozására, illetve kihívást jelenthet a szükséges tartalékkapacitás rendelkezésre állása is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából végzett kutatásunk azt vizsgálta, hogy különböző flexibilis kapacitásokkal – legyen szó földgáztüzelésű erőműről, villamosenergia-tárolókról, vagy fogyasztói oldali rugalmassági eszközökről (DSM) – kielégíthetőek-e a szükséges tartalékkapacitások, elegendő kínálat áll-e minden órában rendelkezésre, hogy a fogyasztást kiszolgálják, illetve elemezzük a nagykereskedelmi árakra és a nettó import pozícióra gyakorolt hatásokat is.

A workshopon bemutattuk és a hazai villamosenergia-szektor szereplőivel megvitattuk a modellezés során előállt főbb eredményeket.

Előadók:

  • Mezősi András, kutató főmunkatárs, REKK
  • Kiss Evelin, rendszerirányìtás ès piacműködtetès-fejlesztèsi igazgató, MAVIR

A panelbeszélgetés résztvevői:

  • Alföldy-Boruss Márk, főosztályvezető, ITM
  • Gerse Pál, portfólió menedzsment igazgató, MET Asset Management
  • Kiss Evelin, rendszerirányìtás ès piacműködtetès-fejlesztèsi igazgató, MAVIR
  • Mezősi András, kutató főmunkatárs, REKK

A letölthető anyagok között megtalálhatóak a workshopon elhangzott előadások, valamint a kutatási eredményeket hosszabb diasorban bemutató prezentáció. A kutatás módszertanát és eredményeit policy briefben is összegeztük, amely elérhető itt.

A workshopon a témával kapcsolatos kérdéseket tettünk fel a közönségnek, amelyekre 70 fő válaszolt. A válaszokat Mezősi András blogbejegyzésben elemezte a Metazsúl blogon.

Kapcsolódó fájlok

Vissza
már11