Események

Az augusztus 9-i angol áramszünet okai és tanulságai

16.30-18.30. REKK Energy Futures VI.

Október 21. - Corvinus Egyetem, Főépület, Faculty Club, Konferenciaterem, 1093 Budapest Fővám tér 8

Október 21-én a REKK vendégeként Budapestre látogat Michael Hogan, a Regulatory Assistance Project (RAP) szenior kutatója és előadást tart az augusztus 9-i nagy-britanniai áramkimaradás okairól és tanulságairól.

A nem tervezett áramkimaradás elsődleges oka egy villámcsapás volt, amely miatt leállt egyrészt a közeli Little Barford gázos erőmű (641 MW), másrészt a nemrég átadott Hornsea off-shore szélpark is (737 MW), és az elosztóhálózatra kapcsolt kisebb erőművek közül is közel 500 MW-nyi termelése kimaradt. A leeső frekvencia miatt - biztonsági okokból - automatikusan lekapcsolt a villamosenergia-hálózat jelentős része, leállt a vonatközlekedés egy része, és áram nélkül maradt 1 millió ember.

Michael Hogan friss elemzésében azt vizsgálja, hogy vajon hozzájárult-e a helyzethez a hálózatra kapcsolt megújulóenergia-termelő egységek arányának növekedése, és ha igen, akkor megfelelőek voltak-e azok a szabályok, amelyek egy ilyen helyzetben az extra tárolási lehetőségek gyors igénybevételét biztosítanák (1000 MW előírt tartalék mennyiség), illetve az automatikus lekapcsolás szintjének beállításait nem szükséges-e felülvizsgálni?

A tanulságok a magyar villamosenergia rendszer működtetése szempontjából is relevánsak lehetnek.

A rendezvény programja:

16.30-16.40 Szabó László, kutatóközpont-vezető, REKK: Megnyitó

16.40-17.25 Michael Hogan, senior advisor, RAP: UK’s August 9th Loss of Load and Wider Market Implications of Grid Transformation

Hozzászólók:

  • 17.25-17.35 Tihanyi Zoltán, rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettes, MAVIR
  • 17.35-17.45 Herczeg Sándor, piacműködtetési vezérigazgató-helyettes, MAVIR

17.45-18.30 Beszélgetés az előadók és a közönség részvételével

A rendezvény angol nyelvű.

A rendezvény részvételi díja: 9.000,-Ft.

A rendezvényen való részvétel egyetemi hallgatóknak és oktatóknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (a lenti regisztráció során a számlázási mezőkbe x-et kell tenni, a kedvezménynél pedig feltüntetni hogy "egyetemi oktató/hallgató").

Kapcsolódó fájl

Vissza

Regisztráció

Számlázási adatok

Hírlevél és jövőbeni események

A következő személyes adatait rögzítjük a jövőbeni megkereséshez: keresztnév, vezetéknév és email cím. Amennyiben törölni szeretné az adatait, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.
Eseményeinken fényképfelvételek készülnek. Részvételével Ön hozzájárul az eseményen készült felvételek honlapunkon, hírleveleinkben történő közzétételéhez.
A csillaggal (*) jelölt mezők kitölése kötelező.