Elemzések

Beyond Gas Beyond 2020

Energy security issues in the V4 after 2020 project

Feltöltve: 2018. május 25.

A projekt célja a Visegrádi Együttműködés országai számára 2020 után releváns új ellátásbiztonsági koncepció megfogalmazása (a szomszédos országokra való kiterjesztés lehetőségével). Azért választottuk ezt az időszakot, mert 2020-ra számos regionális gázinfrastukrúra-projekt vár megvalósításra, amelyek megváltoztathatják a regionális energiaellátás-biztonsági értekezések fókuszát. Ezen kívül a 2020-as év a régió infrastrukturális projektjeinek jelenlegi uniós finanszírozási formájának végét is jelenti, például a CEF is ekkor ér véget. Várakozásaink szerint erre az időszakra a földgáz helyett és mellett a villamos-energia és a megújuló energiák szerepe jelentősen nőni fog az energia-ellátásbiztonságának megvalósításában.

Ez az új elképzelés elősegíti a regionális energia prioritások azonosítását a 2020 utáni uniós finanszírozással kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a V4 országok energiabiztonságának javításához, és egy versenyképes és zöld energiára épülő infrastruktúra kiépítéséhez a régióban, amely képes szembenézni a közép- és hosszútávú kihívásokkal.

Ennek a célnak az elérése érdekében a projekt első lépése a V4 országok hosszútávú energia-ellátásbiztonsági kihívásainak feltérképezése.

Partnerek:

Négy elismert kutatóközpont mind a négy V4 országból (Research Center of the Slovak Foreign Policy Association (RC SFPA, SK), REKK Foundation (HU), Instytut Jagielloński (PL), Association for International Affairs (AMO, CZ)) azonosítja, majd priorizálja a legfontosabb kérdéseket, amelyekkel a régió a 2020 utáni időszakban az energiabiztonság területén szembesülhet.

A projektet a Visegrad Fund finanszírozta.

V4 energetikai kutatási együttműködések bemutatása Washingtonban

Beyond Gas Workshop Budapesten

A kutatási eredmények ismertetése a 4. UK CEE Nuclear Energy Summit-on

A kutatási eredmények bemutatás a XII. CEEC konferencián

Vissza